Udfordringen til de modige

Den ultimative udfordring

Bjergbestigning er en af de ultimative udfordringer for personen, der gerne vil presse sig selv til det yderste. Der er mange aspekter ved bjergbestigning, der gør det så udfordrende. Først og fremmest er det essentielt, at du er i eminent fysisk form. Der er ingen tvivl om, at det er utroligt takserende for kroppen at gå op ad et bjerg med stor oppakning i tynde luftlag. Dernæst er det vigtigt, at du som bjergbestiger kan bevare roen i pressede situationer. Det er sandsynligt, at der kan ske uventede ting, der kan skabe panik. Her er det vigtigt at tage en dyb indånding og se på situationen med et roligt sind. På den måde sparer du mest energi og får løst problemet hurtigst muligt. Dette kan være svært at træne, da mennesker reagerer forskelligt i pressede situationer, og man kan aldrig forberede sig på alle tænkelige scenarier. Et roligt sind kommer især med erfaring.

 

Træningen bag

Bjergbestigning sætter store krav til din krop. I de højere luftlag er ilten meget tynd, så det bliver svært at trække vejret normalt. Dette er dog noget, du kan forberede dig på via højdetræning og benyttelse af eksempelvis iltkamre. Hvis du ikke vil gå helt så avanceret til værks, så hjælper en god fysisk form også meget. Det er som sådan ikke intensiteten af en bjergbestigning, der er det værste. Det er hvordan den stejle skråning og minusgraderne dræner dig lidt efter lidt. Det er meget udmattende, fordi turen er så lang og uoverskuelig.

 

Det rigtige grej?

Ikke nok med at det er vigtigt at forberede sig både fysisk og psykisk, så er det også helt væsentligt at have styr på alt det grej, det i den grad kræver at dyrke bjergbestigning. Her er en god North Face jakke et godt sted at starte. Jakken skal kunne holde dig varm i barske klimaforhold. Derfor er det blandt andet vigtigt, at jakken er god til at isolere kulden ude og afvise vind. Dette er noget en North Face jakke vil kunne klare. Der er en masse andet vigtigt grej, der kan få dig op på bjergtoppene. Det afhænger dog af sæsonen og hvilket bjerg, der bestiges. Behovet for specifikt grej varierer meget fra bjerg til bjerg. Til de helt høje tinder kan ilt eksempelvis næsten være en nødvendighed, hvor det til andre bjerge ville være mere til besvær.

 

Mount Everest

Det er svært at snakke om bjergbestigning uden at nævne Mount Everest. Bjerget er det højeste i verden og har været årsag til mange håbefulde bjergbestigeres død. At stå på toppen af Mount Everest er det ultimative, man kan opnå som bjergbestiger. Bjergets højde på hele 8848 meter og områdets livsfarlige vejrforhold giver bjerget en stor respekt og prestige. Siden år 1953 hvor bjerget blev besteget for første gang, har 1500 andre ivrige bjergbestigere prøvet kræfter med det legendariske bjerg ? heraf er 170 omkomne. Det er derfor en udfordring, der ikke skal undervurderes.