Hvad skal du have på til en jobsamtale

Det kan godt være, at din faglighed og personlighed forekommer vigtigst til en jobsamtale, men din påklædning spiller også en afgørende rolle, når der skal træffes en beslutningen om, hvem der skal ansættes. Det tager ganske få sekunder for en fremmed person at danne sig et positivt såvel som negativt indtryk på baggrund af din påklædning.

Moden ændrer sig konstant, men når det gælder både formelle og uformelle jobsamtaler, så er der nogle gængse regler for god stil. Det er ikke til en jobsamtale, at du bør eksperimentere med din stil, så her er en guide, der sikrer, at du vælger den helt rigtige påklædning.

 

Den formelle jobsamtale

Du bør forsøge at klæde dig en smule mere formelt, end du ville gøre på en normal arbejdsdag på den pågældende arbejdsplads. Det er en god idé for inden at have undersøgt, hvordan ansatte på arbejdsplads klæder sig. Nogle dage inden jobsamtalen kan du eventuelt køre forbi arbejdspladsen omkring fyraften og kigge på de ansattes påklædning. Har du ikke denne mulighed, bør du som udgangspunkt altid vælge et jakkesæt.

Jakkesæt er et sikkert valg, og det bliver aldrig umoderne. Du bør dog vælge et jakkesæt i afdæmper farve med et mat finish ? med mindre du skal til jobsamtale hos et boyband.

 

Kvinder

Til den formelle jobsamtale kan kvinder vælge imellem nederdel eller bukser. Det er vigtigt, at nederdelen ikke er meget kortere end knælængde. Husk at man aldrig går forkert i byen med sort, men du kan også vælge marineblå eller brun. Om sommeren kan du også vælge en lysere farve. Din bluse eller skjorte skal helst være ensfarvet eller med sarte striber. Du bør generelt undgå mønstre. I stedet kan du tilføje lidt farve med et tørkælde. Vær desuden opmærksom på, at hælen på dine sko ikke er for høj. Det kan hurtigt blive for meget og prangende. Så brug måske en Samsøe Samsøe kjole til formålet.

 

Mænd

Mørke, afdæmpede farver er vejen frem. Vælg om muligt altid bomuld og aldrig hør, da det nemt krøller. Skoene bør være brune eller sorte afhængigt af farven på dit jakkesæt. Sorte sko vælges til et sort, gråt eller marineblåt jakkesæt, og brune sko vælges kun til et brunt jakkesæt.

Undgå slips med iøjefaldende mønstre, da det det nemt kan distrahere de andre til jobsamtalen. Brug en hvid skjorte med et ensfarvet slips og gem slipset med Simpsons til en anden dag. Det samme gør dig gældende for dine strømper. Vælg ensfarvede strømper, for jo, det er faktisk noget, der bliver lagt mærke til.

 

Det uformelle jobsamtale

På nogle arbejdspladser er der generelt en mere afslappet holdning til de ansattes påklædning. Hvis du er lidt usikker på, hvad du kan tiltale dig at have på, så kan du følge disse råd:

Ingen jeans, ingen sneakers, brug ikke T-shirt og lad slipset blive derhjemme. Tænk på det som uformelt og afslappet business-tøj.

Ligegyldig hvilket tøj du vælger så husk, at hvis du ser godt ud, føler du dig helt sikkert også bedre tilpas, og når du føler dig bedre tilpas, er der en større chance for, at du vil gøre et godt indtryk til samtalen.

For at være på den sikre side, bør du vælge tøj, som ikke skiller sig for meget ud, og tilføj derefter en lillebitte detalje eller accessory, som fremviser lidt af din personlighed.

Hvis det er muligt, så prøv dit tøj nogle dage for inden og hav altid en Plan B, hvis du nu, af en eller anden grund, ikke kan have det valgte tøj på alligevel.

?Og vigtigst af alt, sørg for at dine sko er pudsede.

Stine Goya til kvinder